Friday, 11 January 2013

Psiholog si psihoterapeut in NZ

Acest post e util celor interesati sa practice psihologia si/sau psihoterapia in Noua Zeelanda.

Daca in Romania dreptul de libera practica pentru profesia de psiholog, cat si pentru cea de psihoterapeut, este acordat de Colegiul Psihologilor din Romania, in Noua Zeelanda practicarea celor doua meserii este reglementata de doua organisme separate:

   1. New Zealand Psychologists Board (http://www.psychologistsboard.org.nz/) (echivalentul Colegiului Psihologilor din Romania)
   2. The Psychotherapists Board of Aotearoa New Zealand (http://www.pbanz.org.nz/) (echivalentul serios al Federatie Romane de Psihoterapie)

Pentru acreditarea ca PSIHOLOG in NZ sunt indicat de urmat anumiti pasi:

   a) Pre-evaluare pentru inregistrarea ca psiholog (mai ales pentru cei ce s-au format in afara granitelor NZ). Formularul de pre-evaluare se numeste Non-binding Assessment of Qualifications for Registration si se gaseste aici  Sunt necesare actele de studii: licenta + masterat (diplome + foi matricole), documente de practica (1500 de ore de practica supervizata), dovada inregistrarii la Colegiul Psihologilor din Romania, istoricul angajarii (pe ce post, ce experienta), testul de limba IELTS Academic luat cu scor global minim 7.5, iar la fiecare proba macar 7, taxa: NZ$102. Daca raspunsul este pozitiv, merita sa aplici mai departe

   b) Inregistrarea propriu-zisa ca psiholog intr-una din urmatoarele categorii: psiholog, psiholog internist, psiholog in training, psiholog clinician, psiholog consilier, psiholog educational. Pentru explicatii si detalii legate de aceste categorii, vezi link-ul  Formularul de inregistrare se gaseste aici In aceasta etapa sunt necesare in plus: scrisori de recomandare de la macar un psiholog principal acreditat Copsi (+ copie legalizata dupa certificatul lui/ei de inregistrare) nu mai vechi de 3 luni, cazier judiciar nu mai vechi de 6 luni si taxa de procesare a dosarului de NZ$764,50 (vezi taxe)

   c) obtinerea Certificatului de inregistrare este pasul urmator dupa obtinerea unui raspuns afirmativ in urma procesarii dosarului de inregistrare. Certificatul se obtine completand urmatorul formular si achitand taxa de NZ$87

Pentru acreditarea ca PSIHOTERAPEUT in NZ acestea sunt documentele si conditiile necesare echivalarii formarii/acreditarii:

   * Documente necesare: continutul programului de formare in psihoterapie (detaliat), copii legalizate dupa documentele de studii (ex: Masterat in consiliere si psihoterapie), copii legalizate dupa cursurile de formare parcurse etc.

   * Cerinte:
     (1) calificare de nivel masteral sau echivalenta (intelegerea dezvoltarii umane pe tot parcursul vietii, teoria modelelor psihoterapeutice, dinamica sociala si culturala, intelegerea competentelor culturale si a identitatii culturale proprii, cat si a diversitatii punctelor de vedere pe glob, abilitati de cercetare, etica si conduita profesionala, cunoasterea legilor NZ aplicabile in domeniul psihoterapiei, grija de sine/autogestionarea psihoterapeutului, dezvoltarea abilitatilor psihotepeutice, cunostinte de dinamica interpersonala, mecanisme de coping, psihopatologie si tulburari psihiatrice, cunostinete de baza de medicatie tipica in diferite tulburari psihice, efectele traumei, ale abuzului si neglijarii, stabilirea si mentinerea aliantei terapeutice, abilitatea de a reflecta asupra proceselor proprii si ale altora, abilitati verbale si de ascultare, o gama de interventii eficiente si adecvate, evaluare si formularea planului de tratament, evaluarea si gestionarea riscurilor, gestionarea cadrului terapeutic)
     (2) practica psihoterapeutica sub supervizare (folosirea corecta a supervizarii si a altor resurse pentru imbunatatirea practicii, cel putin 2 ani de supervizare clinica cu intalniri saptamanale)
     (3) competente de practicare a psihoterapiei in NZ (Treaty og Waitangi si aspecte ale biculturalitatii in NZ, dinamica culturala si sociala, intelegerea sectorului de sanatate din NZ)
     (4) durata formarii (minim trei ani)
     (5) numarul de ore de contact cu formatorul (300 de ore)
     (6) numarul de ore de practica sub supervizare (150 de ore, relevante pentru domeniul pt. care se aplica: psihoterapia adultului, psihoterapia copilului si adolescentului)
     (7) numarul de ore de terapie personala (120 de ore dintre care cel putin 60 parcurse in timpul formarii)
     (8) evaluare clinica finala (prezentare de caz, rapoarte de supervizare si interviu)

Toate formularele necesare inregistrarii ca psihoterapeut in NZ se gasesc aici  Taxa de inregistrare ca psihoterapeut format in afara granitelor NZ este de NZ$805. Pentru alte taxe, vezi aici

Alte asociatii profesionale in NZ ce merita mentionate:
  New Zealand Association of Psychotherapists (NZAP) link
  The New Zealand Psychological Society (NZPsS) link
  New Zealand Association of Counsellors (NZAC) link

Mult succes mie si celor ce vor sa aplice :)

1 comment:

  1. Foarte utile informatiile si felicitari pentru blog. Nelamurirea mea este legata de nivelul de pregatire academica necesar unui psiholog clinician si spun asta pentru ca nu stiu daca masterul de psihologie clinica din Ro este suficient pentru a ma incadra in cerintele lor. NZQA spune ca masterul este de nivel 9 din 10 dar Colegiul psihologilor clinicieni din NZ nu face nici o precizare in legatura cu aceste aspecte. Daca aveti informatii suplimentare va multumesc anticipat pentru comunicarea lor. :) Cu prietenie Matei Cernat psiholog practicant sub supervizare psihologie clinica matei.cernat@gmail.com

    ReplyDelete