Friday, 1 February 2013

Hongi - atingerea nasurilor (traditie Maori)

HONGI este un gest de intampinare traditional Maori ce consta in atingerea nasului si a fruntii, in mod simultan, cu o alta persoana. Este folosit la intalnirile traditionale Maori si la ceremoniile importante si serveste acelasi scop ca o strangere de mana.



In hongi, se face schimb de ha (rasuflarea vietii) care devine amestecata. Dupa acest gest fizic de intampinare, persoana nu mai este un manuhiri (strain, musafir) ci devine parte din tangata whenua (un membru al oamenilor locului). Si pentru restul perioadei trebuie sa impartaseasca drepturile si obligatiile localnicilor. Pe vremuri asta putea sa insemne sa mergi la razboi cu tribul respectiv sau sa ai grija de recolte (de exemplu, kumara - o specie de cartof dulce). 


Atunci cand Maori se intampina reciproc cu hongi atingandu-si nasurile, traditia de a impartasi suflarea vietii este considerata de factura divina.
In folclorul Maori, femeia a fost creata de zei si a fost modelata din pamant. Zeul Tane (principiul masculin) a luat-o in brate si i-a suflat in nari. Ea a stranutat si s-a trezit la viata. Numele ei era Hineahuone (femeia modelata din pamant).  



No comments:

Post a Comment