Thursday 17 January 2013

Auckland 360

Desi nu este capitala Noii Zeelande, Auckland este cel mai mare oras: are o suprafata de 483 km patrati si o populatie de 1 397 300 locuitori.

Este un oras cu o istorie indelungata: primii Maori (populatia bastinasa) s-au stabilit aici in jurul anului 1350, datorita pamantului fertil din zona; in 1840, o data cu colonizarea britanica si semnarea Tratatului de la Waitangi, tribul (iwi) Ngati Whatua doneaza teritoriul ca semn de buna credinta si cu speranta ca un oras va atrage oportunitati comerciale si politice; in 1841, orasul este declarat oficial capitala Noii Zeelande; in 1865, capitala este mutata la Wellingon, datorita proximitatii sale fata de Insula de Sud, dar Auckland ramane capitala de provincie pana in 1876, cand sistemul de organizare pe provincii este abolit.

Auckland se intinde deasupra unui camp vulcanic monogenetic (cu conuri vulcanice mici si imprastiate) ce contine in jur de 50 de vulcani (toti stinsi). Ultimul s-a format acum 1000 de ani si este, in prezent, Insula Rangitoto.
Insula Rangitoto
Privelistea de pe acesti vulcani (numiti munti, dar in realitate de dimensiunea unui deal) este minunata, mai ales la apus. Iar orasul arata diferit, in functie de locul unde te afli. Am facut zilele acestea cateva poze panoramice de pe 2 astfel de vulcani: Mt. Eden si Mt. Hobson. [dati un click pe imagine si se mareste]

Panorama de pe Mt. Hobson 1
Panorama de pe Mt. Hobson 2
Panorama  de pe Mt. Hobson 3
Panorama de pe Mt. Eden 1
Panorama de pe Mt. Eden 2
Panorama de pe Mt. Eden 3
Panorama de pe One Tree Hill

No comments:

Post a Comment