Monday 25 February 2013

Auckland Lantern Festival 2013

Festivalul Lampioanelor are loc in fiecare an cu ocazia primei luni pline din calendarul chinezesc lunar. Acest festival marcheaza finalul festivitatilor de celebrarea a Anului Nou Chinezesc, fiind o traditie pastrata inca din perioada Dinastiei Han (206 BC -221 AD).


Festivalul a cuprins manifestari culturale de muzica si dans, acrobatii, demonstratii de arte martiale, ceremonia de servire a ceaiului, filme, artificii si mancare.

Scurta prezentare VIDEO, aici (3:19 min).

Atmosfera pe lumina










Atmosfera la lasarea serii




















Dansul Dragonului: click aici (2:35 min) (in deschiderea festivitatilor de Anul Nou Chinezesc, 2013 @ ASB Showgrounds, Auckland, Noua Zeelanda)


Echipa de dans incearca sa imite prin miscari unduitoare, sinuoase, deplasarea acestui spirit al apelor. Miscarile simbolizeaza, in mod traditional, rolurile istorice ale dragonilor, manifestand putere si demnitate.  Dragonul este considerat ca aducator de noroc. Printre calitatile sale se numara: puterea, demnitatea, fertilitatea, intelepciunea si bunul augur.



Dansul Leului: click aici (12:12 min) (nu am gasit o filmare buna din cadrul festivalului din Auckland, asa ca am pus una de la o competitie din 2013) - FOARTE SIMPATIC!!!


Dansul Leului este o traditie importanta in China. El exprima bucurie is extuziasm. Dansul Leului imbina arta, istoria si cascadoriile Kung Fu, fiecare miscare fiind executata pe un ritm melodic specific.  Acest dans face parte din festival si se considera ca aduce prosperitate, noroc si bucurie.


Artificiile de la finalul festivalului, click aici



Sunday 24 February 2013

O dupa-masa cu Mihai

Cine este Mihai?


Mihai e primul roman pe care l-am cunoscut in Noua Zeelanda. Are 24 de ani, locuieste in Auckland de  11 ani, de cand familia sa s-a mutat aici din Brasov. E doctorand in Sanatate publica la Auckland University si e foarte simpatic. L-am cunoscut datorita vecinului meu, care il avea pe Mihai drept coordonator intr-un proiect de cercetare pe tema violentei domestice si care ne-a pus in legatura. 

Pe unde am fost joi dupa-masa?

In Parcul Regional Waitakere Ranges care are o suprafata de 16 000 ha de padure si plaja si contine 250 km de trasee de mers si plimbare. Aceste trasee ofera acces la diferite plaje, aflorimente stancoase, ape curgatoare, cascade, ferme cu vedere spre coasta salbatica de vest.















Tuesday 19 February 2013

Auckland Pride Parade

Dupa o pauza de 10 ani, Auckland Pride Parade a revenit in weekend-ul trecut. O defilare cu muzica, culoare si mandrie, ce a avut ca scop cresterea vizibilitatii si promovarea egalitatii in drepturi a minoritatilor sexuale.


A fost multa lume, de toate varstele, si nimeni nu a aruncat cu vorbe urate, rosii sau oua stricate.
Atentie! Cine se stie intolerant este sfatuit sa nu se uite mai departe.














Pentru imagini VIDEO de la eveniment, click aici (3:30 min)